Tips εξ αποστάσεως διδασκαλίας για καθηγητές - Tutors.gr

Tips εξ αποστάσεως διδασκαλίας για καθηγητές

Tips-εξ-αποστάσεως-διδασκαλίας-για-καθηγητές
0

Καθώς η εξ αποστάσεως διδασκαλία και τα ιδιαίτερα μαθήματα γίνονται πιο συνηθισμένα είναι χρήσιμο να προσφέρουμε μερικά tips εξ αποστάσεως διδασκαλίας για τους καθηγητές ώστε να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το πόσο θα σας βοηθήσει το συγκεκριμένο άρθρο εξαρτάται από την εμπειρία σας ως καθηγητής, το επίπεδο των μαθητών και τις ανάγκες, τις προτεραιότητες της διδασκαλίας σας και τα δυνατά σας σημεία ως εκπαιδευτικός κ.λ.π.

Ξεκινήστε με το να σκεφτείτε τους μαθητές σας

Σκεφτείτε τη ζωή τους και ρωτήστε τους πως νιώθουν για την κατάσταση που βιώνουμε. Μπορείτε επίσης να υποστηρίξετε ότι δεν είναι η δουλειά σας και είναι αλήθεια ότι το να θεωρείτε την ευημερία κάθε μαθητή την ευθύνη σας είναι ένας γρήγορος τρόπος για να δείτε μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια του burn out των εκπαιδευτικών. Μπορεί επίσης να γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των μαθητών σας είναι καλά και αυτοί που μπορεί να μην είναι σχεδόν αδύνατο να τους βοηθήσετε και αυτό σας δυσκολεύει μερικές φορές.

Αλλά όταν η ευκαιρία εμφανίζεται, συνομιλήστε με τους μαθητές σας. Εάν πρέπει να αξιολογήσετε κάτι, αξιολογήστε την ευημερία τους. Αφουγκραστείτε τους και προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα τους. Γίνετε ο δάσκαλος που θα χρειαζόσασταν κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας όταν ήσαστε παιδί.

Καλό είναι να μην αποσπάται η προσοχή σας από τις συναισθηματικές ανάγκες τους επειδή είστε στο σπίτι και όλα είναι διαφορετικά. Ξεκινήστε αντ’ αυτού να μιλάτε με τον μαθητή σας και την πραγματικότητα του και τις ανάγκες του μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικά εργαλεία για διαφορετικά πράγματα

Ενώ πολλές πλατφόρμες βίντεο και συστήματα διαχείρισης εκμάθησης διαθέτουν ένα ισχυρό σύνολο εργαλείων που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ξεκινήστε με ό, τι γνωρίζετε ότι λειτουργεί για τους μαθητές και στη συνέχεια εργαστείτε από εκεί. Χρησιμοποιήστε τα ιδιωτικά μηνύματα στο Zoom και την κοινοποίηση εγγράφων με το Google Drive κατά τη βαθμολόγηση με μια εφαρμογή. Αυτή είναι η πραγματικότητα σας σχετικά με την εξ αποστάσεως διδασκαλία το 2021.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί. Εάν κάνει τη ζωή σας ευκολότερη και οι μαθητές εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στις ίδιες ευκαιρίες μάθησης, χρησιμοποιώντας μόνο ένα εργαλείο για λειτουργίες,  δεν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές. Να χρησιμοποιείτε εκείνη την πλατφόρμα που βολεύει και εσάς και τους μαθητές σας

Σκεφτείτε διαφορετικά τη διαχείριση του μαθήματος

Αυτό χρειάζεται περισσότερη εξήγηση, αλλά δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους μαθητές με τον ίδιο τρόπο στην εξ αποστάσεως διδασκαλία όπως μπορείτε αυτοπροσώπως. Η συμπεριφορά είναι διαφορετική και η αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς , δηλαδή η συμπεριφορά που ενισχύετε και τι ανταμείβετε και τι αποδοκιμάζετε θα είναι επίσης διαφορετική.

Επιπλέον, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών, επειδή είναι κυριολεκτικά μπροστά σε ολόκληρη την τάξη – σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μπροστά σε γονείς.

Απλοποιήστε το εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο

Απλοποιήστε αυτό που διδάσκετε και πώς το διδάσκετε και πώς οι μαθητές θα σας δείξουν τι έχουν μάθει. Η ιεράρχηση των δεξιοτήτων και των εννοιών που υπαγορεύονται από το πρόγραμμα σπουδών σας είναι πιο απαραίτητη τώρα από ποτέ.

Κάντε πιο σύντομα και συχνά μαθήματα

Αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό πάντα δυνατό, αλλά συνήθως υπάρχει μια ευελιξία στα ιδιαίτερα μαθήματα. Εάν μπορείτε να κάνετε μάθημα μόνο μία φορά την εβδομάδα, τότε μια φορά την εβδομάδα είναι μια χαρά. Όμως, όποτε είναι δυνατόν, κάντε μάθημα τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά ή δύο φορές για μισή ώρα παρά μία φορά την εβδομάδα για μια ώρα. Το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό εξαρτάται από το τι διδάσκετε και την ηλικία των μαθητών στους οποίους διδάσκετε.

Χρησιμοποιήστε τον φωτισμό και τον ήχο προς όφελός σας

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τον ποιοτικό ήχο, τον ισχυρό φωτισμό, το φόντο του Zoom, την ελκυστική μουσική για μεταβάσεις μεταξύ δραστηριοτήτων.  Για να τραβήξετε την προσοχή τους, χρησιμοποιήστε τα τεχνολογικά εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας για να συμβεί αυτό. Τούτου λεχθέντος, διατηρήστε πόρους όπως το Kahoot, το Coolmath, ή ακόμα και βίντεο άλλων που παίζουν παιχνίδια για να συμπεριλάβετε τους μαθητές σας στην εξ αποστάσεως μάθηση κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο παιχνίδια και μουσική. Χρησιμοποιήστε τα σκόπιμα.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί κάτι να πάει λάθος

Δοκιμάστε τα πάντα, σχεδιάστε  το μάθημα σας και υποθέστε ότι μπορεί κάτι να πάει λάθος. Θα κάνετε ό, τι καλύτερο μπορείτε αλλά σε κάποιο σημείο μπορεί η σύνδεση σας στο Internet ή του μαθητή σας να κοπεί.. Ας υποθέσουμε ότι ο σύνδεσμος που μοιράζεστε θα είναι λάθος και ότι το ιδιωτικό μήνυμα που στέλνετε θα είναι ορατό σε όλους και ούτω καθεξής. Είναι εντάξει. Εάν έχετε ένα σχέδιο εκ των προτέρων, μπορείτε να μετριάσετε την απώλεια χρόνου και μάθησης.

 Μάθετε τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες της πλατφόρμας που χρησιμοποιείτε

Όταν βρείτε ένα εργαλείο που κάνει τη ζωή σας ευκολότερη ενώ βελτιώνει τη μάθηση των μαθητών, μάθετε πώς να τη χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξέρετε κάθε ρύθμιση του Skype ή του Zoom για να αξιοποιήσετε στο έπακρο. Το θέμα είναι να γνωρίζετε την πλατφόρμα και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε επιλεκτικά τα κομμάτια που λειτουργούν για εσάς και τον μαθητή σας online ιδιαίτερα μαθήματα ή κατ’ οίκον.

Ενδυνάμωση των μαθητών: έμφαση στην αυτονομία και την συμμετοχή

Οι πιο βοηθητικές στρατηγικές εδώ είναι η άποψη για το τι τους βοηθάει και πώς μαθαίνουν και αποδεικνύουν τη μάθηση. Αυτό ισχύει για τα μαθήματα που διδάσκονται σε ολιγομελή τμήματα, αλά και για τα ιδιαίτερα μαθήματα. Καλό είναι να τους δίνετε την ευκαιρία να είναι ενεργά μέλη της διαδικασίας της μάθησης, γιατί έτσι θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους.

Δείτε περισσότερα για Ιδιαίτερα μαθήματα:

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Shares