
Αν και πολλές μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας από την προσχολική ηλικία, πολλοί γονείς είναι δύσπιστοι, ειδικά στα ιδιαίτερα μαθήματα . Φοβούνται ότι το παιδί μπορεί τελικά να συγχέει τις δύο γλώσσες (μητρική γλώσσα και δεύτερη γλώσσα) και να αντιμετωπίσει δυσκολίες κατά την απόκτησή τους. Αλλά αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη που έχουν υιοθετήσει πολλοί άνθρωποι. Ας δούμε γιατί.
Θέματα στην απόκτηση της 2ης γλώσσας στα παιδιά
Η συνειδητοποίηση της επιλογής της δεύτερης γλώσσας είναι μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, καθώς η επιλογή της γλώσσας και η απόκτησή της γίνεται συνειδητά και σε σχέση με συγκεκριμένους παράγοντες. Αυτοί είναι τα ενδιαφέροντά τους ή η επαγγελματική τους πρόοδος για παράδειγμα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να ξεκινήσουν μια γλώσσα αργότερα και όχι ως παιδιά, καθώς κυρίως η επαγγελματική σταδιοδρομία μπορεί να τους “αναγκάσει” να μάθουν μια νέα γλώσσα.
Για τους νεότερους μαθητές, η ευαισθητοποίηση αναμένεται να είναι χαμηλότερη καθώς η προσέγγιση της δεύτερης γλώσσας έρχεται με έναν πιο φυσικό τρόπο, χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ σε αυτό το στάδιο της ζωής τους το επαγγελματικό τους μέλλον δεν είναι προτεραιότητά τους.
Ποια είναι μια καλή ηλικία για να αρχίσει να μαθαίνει το παιδί μια δεύτερη γλώσσα;
Σύμφωνα με πολλούς καθηγητές, η κατάλληλη ηλικία για να έρθει το παιδί σε πρώτη επαφή με μια ξένη γλώσσα είναι προσχολική. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν εύκολα να συνδυάσουν το παιχνίδι με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Έτσι και αλλιώς, σε αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η γλώσσα εισάγεται πειραματικά μέσω τραγουδιών, παιχνιδιού και επικοινωνίας, ακριβώς για το τι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή ενός νηπίου.
Οι δυσκολίες στην απόκτηση δεύτερης γλώσσας
Αν και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ακρόαση γλωσσών, παραμένει το ερώτημα εάν, από ψυχολογική και πρακτική άποψη, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας από τόσο μικρή ηλικία είναι πραγματικά σημαντική. Υπάρχουν πολλά παιδιά που δυσκολεύονται να εκφραστούν αποτελεσματικά σε μια εποχή που αρχίζουν να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα.
Δεν είναι επίσης βέβαιο εάν η μάθηση μέσω του παιχνιδιού και τραγουδιού τους βοηθά πραγματικά, κυρίως όταν πολύ αργότερα θα τους ζητηθεί να μάθουν τη γραμματική και τη σύνταξη της ξένης γλώσσας. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η βρεφική και η προσχολική ηλικία είναι μια καλή στιγμή για να φέρετε σε επαφή το παιδί με μια ξένη γλώσσα. Να συμπληρώσουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρεται η γνώση στο παιδί αυτής της ηλικίας ως υποχρεωτική πράξη.
Μαθαίνοντας μια δεύτερη γλώσσα κατά τα πρώτα σχολικά έτη
Μετά τη δεύτερη τάξη του δημοτικού, τα παιδιά είναι σωστά προετοιμασμένα να αρχίσουν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πλέον άνετα τόσο με το γράψιμο όσο και με την ανάγνωση και έχουν ήδη αποκτήσει μια γενική εικόνα της μητρικής τους γλώσσας. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να διατηρήσουν ιδέες και έννοιες. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η προσέγγιση της 2ης γλώσσας.
Γιατί ο σκοπός της διδασκαλίας μιας ξένης γλώσσας σε αυτήν την ηλικία δεν είναι το παιδί να μάθει όλους τους γραμματικούς ή συντακτικούς κανόνες. Το νόημα είναι να έρθει σε επαφή με τον ξένο πολιτισμό και να αγαπήσει αυτή τη γλώσσα μαζί με τη μητρική του. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τα μαθήματα της ξένης γλώσσας μόνο και μόνο επειδή δεν τους είχαν διδαχθεί με τον σωστό τρόπο!
Πώς οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με την απόκτηση της δεύτερης γλώσσας
Η νοημοσύνη της φυσικής γλώσσας του παιδιού χρειάζεται γονική υποστήριξη και ερεθίσματα για να ανθίσει και να ευδοκιμήσει. Οι γονείς που αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους και μιλούν μαζί τους θα τους βοηθήσουν περισσότερο στην απόκτηση της 2ης γλώσσας. Εξάλλου, όσο περισσότερες γνώσεις έχει αποκτήσει ένα παιδί στη μητρική του γλώσσα, που είναι το «εργαλείο» για να περάσει σε μια δεύτερη, τόσο πιο εύκολο είναι να κατανοήσει και να μάθει την ξένη γλώσσα.
Είναι καλύτερα να αφήσετε το παιδί σας να σας δείξει τι τους αρέσει και να εισάγετε την ξένη γλώσσα όταν είναι έτοιμο. Καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μεγαλώνει με τον δικό του ρυθμό, ο εξαναγκασμός για τη μάθηση ξένης γλώσσας δεν πρόκειται να φέρει τα αποτελέσματα που θέλετε. Δώστε τους χώρο και χρόνο για να αναπτυχθούν και στο μέλλον τα παιδιά θα μεγαλώσουν μαθαίνοντας τη δεύτερη γλώσσα τους.
Διαδικτυακά ή δια ζώσης μαθήματα
Άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των μαθημάτων είναι η φύση του μαθήματος και ο χώρος διεξαγωγής. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα ιδιαίτερα μαθήματα ξένης γλώσσας, σε τμήμα φροντιστηρίου ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως παρέχει το tutors.gr. Υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στις παραπάνω κατηγορίες και θα τις εξηγήσουμε παρακάτω.
Για ένα παιδί που μόλις ξεκινά τη δεύτερη ξένη γλώσσα, θα προτείναμε να παρακολουθήσει μαθήματα δια ζώσης. Το παιδί χρειάζεται επαφή με το διδάσκοντα καθώς και με τα υπόλοιπα παιδιά της ίδιας ηλικίας για να παίρνει ερεθίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται η εκμάθηση της γλώσσας μέσω τραγουδιών και παιχνιδιού και το παιδί δεν αποστρέφεται τη γλώσσα αργότερα.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με διαδικτυακά μαθήματα, προτείνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όπως για παράδειγμα παιδιά 15 ετών και άνω. Ακόμα και οι ενήλικες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω έλλειψης της προσωπικής επαφής, αλλά με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν πολύτιμο χρόνο.
Η εξ αποστάσεως εκμάθηση 2ης γλώσσας βοηθά επίσης στο να μη χάσει το παιδί την επαφή με τη γλώσσα σε περιπτώσεις όπως οι καλοκαιρινές διακοπές ή η πανδημία του κορωνοΪού που επέφερε δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα.
Σύνοψη για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την εκμάθηση 2ης γλώσσας στα παιδιά
Για να κλείσουμε το ζήτημα που τέθηκε στην αρχή, η κατάλληλη ηλικία για την εκμάθηση 2ης γλώσσας στα παιδιά είναι η προσχολική. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω όμως, η εισαγωγή των παιδιών στη 2η γλώσσα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά έτσι ώστε να μην υπάρχει η αποστροφή του παιδιού αργότερα.
Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η βοήθεια από τους γονείς καθώς και τους καθηγητές της ξένης γλώσσας και η παράλληλη στήριξή τους στο παιδί.