8 βήματα για να μάθετε μουσική ως ενήλικας - Tutors.gr

8 βήματα για να μάθετε μουσική ως ενήλικας

8-vimata-mathete-moysiki-enilikas
0

8 βήματα για να μάθετε μουσική ως ενήλικας

Η εκμάθηση μουσικής έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας. Με τα ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής, εκτός από τη διασκεδαστική ανακούφιση από το άγχος, η μουσική όχι μόνο βελτιώνει την υγεία σας, αλλά και βελτιώνει τη γνωστική σας λειτουργία.

Παρόλο που μπορεί να είναι αλήθεια ότι τα παιδιά έχουν ευκολότερο χρόνο να μαθαίνουν μουσική, ποτέ δεν είστε πολύ μεγάλοι για να μάθετε μουσική.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε μουσική ως ενήλικας. Αυτές οι συμβουλές βασίζονται στα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως ενήλικες που μαθαίνουν μουσική.

Πλεονεκτήματα και προκλήσεις της εκμάθησης μουσικής ως ενήλικας

Η εκμάθηση μουσικής ως ενήλικας έχει τα πλεονεκτήματά της από την εκμάθηση μουσικής όταν είστε νέος. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα πλεονεκτήματα για αποτελεσματική μάθηση.

1ο Πλεονέκτημα – Βαθύτερη κατανόηση της μουσικής

Καθώς ωριμάζετε σε έναν ενήλικα, έχετε μια βαθύτερη κατανόηση της μουσικής, τόσο αναλυτικά, όσο και συναισθηματικά.

Οι ενήλικες τείνουν να έχουν πιο εύκολο χρόνο να κατανοήσουν τη μουσική θεωρία από τα παιδιά. Οι προοδευτικές χορδές και τα κοινά μοτίβα μπορεί να ακούγονται άγνωστα σε παιδιά, αλλά οι ενήλικες που έχουν περάσει τη ζωή τους ακούγοντας μια ποικιλία μουσικής θα τα βρουν ευκολότερα να αναγνωριστούν.

Επιπλέον, οι ενήλικες βρίσκουν ευκολότερο να συσχετιστούν με τα συναισθήματα που διέπουν τις μουσικές συνθέσεις.

Οι ενήλικες έχουν την απαραίτητη ωριμότητα και τις σχετικές εμπειρίες ζωής για να ενσαρκωθούν με τις σκέψεις και τα μηνύματα που θέλουν να μεταδώσουν οι τραγουδοποιοί. Ενώ τα παιδιά μπορεί να έχουν ικανή τεχνική ικανότητα, μπορεί να μην καταλαβαίνουν το βαθύ πάθος και τη λαχτάρα που κρύβεται πίσω από τραγούδια όπως του George Michael’s Careless Whisper.

2ο Πλεονέκτημα – Μεγαλύτερη προσπάθεια εκμάθησης μουσικής

Λέγεται συνήθως ότι χρειάζονται 10.000 ώρες πρακτικής για να κυριαρχήσει οποιοδήποτε δεξιοτεχνία.

Ομοίως, η εκμάθηση μουσικής απαιτεί υπομονή, πειθαρχία και συνεχές ενδιαφέρον. Ως ενήλικας που (πιθανότατα) πληρώνετε για τη δική σας μουσική εκπαίδευση, πιθανότατα μαθαίνετε μουσική επειδή θέλετε, και όχι επειδή οι γονείς σας σας αναγκάζουν.

Με το κίνητρό σας, θα βρείτε ευκολότερο να παραμείνετε αφοσιωμένοι στη μουσική πρακτική και να αναπτύξετε δεξιοτεχνία. Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αυτήν την πειθαρχία.

Η εκμάθηση μουσικής ως ενήλικας έρχεται με μοναδικές προκλήσεις που συνήθως δεν αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.

1η Πρόκληση – Δεσμεύσεις

Είμαστε όλοι απασχολημένοι. Έχουμε τις δουλειές και τη σταδιοδρομία μας για να χτίσουμε, να φροντίζουμε τους γονείς μας και τα μεγαλώνουμε παιδιά που πρέπει να φροντίζουμε, τους φίλους να διατηρούν επαφή και… η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται.

Ενώ μπορεί να έχουμε το κίνητρο να εξασκηθούμε, οι ευθύνες μας μπορεί να δυσκολεύουν να βρούμε το χρόνο να εξασκηθούμε ή να δεσμευτούμε σε τακτικά μαθήματα

2η Πρόκληση –  Υψηλές προσδοκίες

Μερικές φορές, έχουμε μη ρεαλιστικά υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό μας. Ελπίζουμε να παίξουμε και τους αγαπημένους μας μουσικούς ή ταλαντούχους φίλους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτοί οι μουσικοί έχουν ασκήσει πολλά χρόνια πρακτικής για να παίξουν τόσο καλά τα όργανα τους.

Για να αποφύγουμε την απογοήτευση, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτύχουμε την κυριαρχία των οργάνων μας και να θέτουμε εφικτούς στόχους.

3η Πρόκληση – Φυσικοί περιορισμοί

Ενώ μερικοί από εμάς μπορεί να είναι σε θέση να ασκούν ώρες πρακτικής κάθε μέρα, ενδέχεται να βιώνουμε τελικά πόνο, ειδικά όταν αρχίζουμε να μαθαίνουμε μουσική.

Οι δύσκαμπτοι λαιμοί και οι ώμοι, καθώς και οι κακοί γοφοί, μπορούν να μας εμποδίσουν να ασκήσουμε την πρακτική που επιθυμούμε και να γίνουν εμπόδια στη μάθηση της μουσικής.

8 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι ενήλικοι μαθητές μουσικής

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις που έχουμε περιγράψει παραπάνω, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ιδιαίτερα μαθήματα στην εκμάθηση μουσικής.

1. Προσδιορίστε τι είδους μουσική σας αρέσει

Είναι φυσικό να θέλουμε να παίζουμε μουσική που ήδη μας αρέσει να ακούμε. Ως ενήλικες, πιθανότατα έχουμε αναπτύξει σαφείς μουσικές προτιμήσεις. Είμαστε πιο συναισθηματικοί από κάποιους τύπους μουσικής από άλλους. Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως για τα μικρά παιδιά, καθώς οι μουσικές προτιμήσεις τους εξακολουθούν να διαμορφώνονται.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα εκμάθησης μουσικής που μας αρέσει μας δίνει κίνητρα να συνεχίσουμε να εξασκούμαστε. Περιηγηθείτε στη μουσική βιβλιοθήκη σας και εντοπίστε τους τύπους μουσικής που σας αρέσουν. Ίσως σας φανεί χρήσιμο να ξεκινήσετε από έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη, συνθέτη ή είδος.

Στη συνέχεια, μάθετε τι χρειάζεστε για να παίξετε αυτό το στυλ. Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αναζητήσετε εξώφυλλα τραγουδιών στο Youtube. Μερικές φορές, μπορεί να βρείτε ακόμη και συνδέσμους με μουσική παρτιτούρας στις περιγραφές βίντεο.

Θα πρέπει επίσης να προσδιορίσετε τι ακριβώς σας αρέσει για τη μουσική. Αν σας αρέσουν τα Guns and Roses, σας αρέσει το μελωδικό τραγούδι του Axl Rose; Ή ερωτευτείτε με τα σόλο της κιθάρας του Slash; Ίσως σας αρέσει ο ρυθμός που παρέχεται από τα ντραμς και τα μπάσα;

2. Επιλέξτε προσεκτικά το όργανο σας

Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις για συγκεκριμένα είδη μουσικής, θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο όργανο για αυτόν τον τύπο μουσικής.

Ορισμένα όργανα είναι πιο κατάλληλα για ορισμένα στυλ από άλλα. Εάν είστε λάτρης του ροκ και του μετάλλου, ίσως προτιμάτε να μάθετε την ηλεκτρική κιθάρα ή τα ντραμς. Αν σας αρέσει η κλασική μουσική, το πιάνο ή το βιολί μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρον.

Πρέπει να επιλέξετε ένα όργανο που ταιριάζει επίσης στον τρόπο ζωής σας. Έχετε το χώρο να έχετε πιάνο στο σπίτι σας; Εάν κινείστε συνεχώς, η επιλογή ενός πιο φορητού οργάνου όπως το κλαρινέτο μπορεί να είναι προτιμότερη. Εάν έχετε λεπτούς τοίχους και ασταθείς γείτονες, ένα ψηφιακό πιάνο (ιδιαίτερα αρμόνιο) με ρυθμιζόμενη ένταση μπορεί να είναι πιο κατάλληλο.

3. Να είστε ανοιχτόμυαλοι

Ενώ έχετε ένα προτιμώμενο στυλ μουσικής, είναι σημαντικό να έχετε ανοιχτό μυαλό σε νέους τύπους μουσικής.

Για παράδειγμα, παρόλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει το ποπ πιάνο, η εκμάθηση και η ακρόαση μπαρόκ μουσικής δεν μπορεί να βλάψει. Μπορεί να λάβετε νέες ιδέες και να μεγαλώσετε για να τις απολαύσετε. Θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύπτετε ότι υπάρχουν δημοφιλείς παραστάσεις τζαζ και μεταλλικά καλύμματα της μουσικής του Bach που μπορεί να εκτιμήσετε.

4. Περιορίστε τους περισπασμούς

Ο χρόνος εξάσκησης πρέπει να είναι ιερός. Δεν πρέπει να υπάρχουν περισπασμοί κατά την άσκηση. Δεν πρέπει να μαγειρεύετε σούπα, να συζητάτε στο Facebook Messenger ή να βοηθάτε τα παιδιά σας με την εργασία τους καθώς εξασκείστε. Όταν παρακολουθείτε ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής, θα πρέπει να εστιάζετε εξ ολοκλήρου στη βελτίωση της μουσικής σας.

Αυτό απαιτεί κάποιο βαθμό αυτοπειθαρχίας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε ένα χρονόμετρο μπροστά σας καθώς εξασκείστε. Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να εξασκείστε μέχρι να παρέλθει ο επιθυμητός χρόνος.

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό περιβάλλον πρακτικής. Έχετε μια γωνιά μουσικής ή ένα δωμάτιο στο σπίτι σας χωρίς να σας αποσπάσει κάτι. Δεν πρέπει να υπάρχουν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα ή μωρά που κλαίνε στο ιερό μέρος σας για τα ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής άσκησης.

5. Ορίστε ένα πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα να είστε ευέλικτοι

Εάν σκοπεύετε να “εξασκηθείτε όπως και όταν είναι βολικό“, πιθανότατα θα καταλήξετε να πάρετε πολύ λίγη εξάσκηση.

Πρέπει να ορίσετε ένα πρόγραμμα πρακτικής που θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τα ιδιαίτερα μαθήματα σας. Οι προπονήσεις πρέπει να είναι τακτικές και να χρονομετρηθούν έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περισπασμοί. Η λήψη βοήθειας από τον σύντροφό σας ή τον / την σύζυγό σας για την ελαχιστοποίηση των περισπασμών για εσάς θα βοηθήσει πολύ, ειδικά όταν εμπλέκονται παιδιά.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλης διάρκειας. Αρκεί περίπου 30 λεπτά κάθε φορά. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε πολλαπλά «μουσικά διαλείμματα» την ημέρα, για να εξασκηθείτε πριν το μάθημα σας.

Ενώ πρέπει να προγραμματίζετε τακτική εξάσκηση, θα πρέπει επίσης να παραμείνετε ευέλικτοι. Μερικές φορές, μπορεί να έχετε πιο σημαντικά πράγματα να κάνετε από τα ιδιαίτερα μουσικής. Θα μπορούσε να είναι ιατρικό ραντεβού, ρεσιτάλ συναυλίας του παιδιού σας ή γιορτή γενεθλίων ενός φίλου.

Θα πρέπει να είστε αρκετά ευέλικτοι για να έχετε ένα «Plan Β» εάν πρέπει να χάσετε το μάθημα μουσικής σας. Έχετε υπόψη σας εναλλακτικές ρυθμίσεις. Μπορείτε να εξασκηθείτε σε μια πιο βολική ώρα, ή να κάνετε μεγαλύτερη συνεδρία την επόμενη φορά.

6. Να είστε ρεαλιστικοί και υπομονετικοί

Δεν μπορείς να γίνεις Jimi Hendrix από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε μπορείτε να φτάσετε σε επίπεδο επάρκειας για να κολλήσετε με τον φίλο σας που παίζει σε συγκροτήματα από τότε που ήταν δώδεκα ετών.

Χρειάζονται χρόνια εξάσκησης (και πολλά μειονεκτήματα) για να γίνετε τόσο καλοί όσο οι αγαπημένοι σας μουσικοί. Αλλά με την τακτική άσκηση, μπορείτε να φτάσετε σε ένα αξιοσέβαστο επίπεδο ικανότητας που θα εντυπωσιάσει όχι μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τους φίλους και την οικογένειά σας.

7. Κάντε τη σωστή στάση σας προτεραιότητά σας

Τα ιδιαίτερα μαθήματα εξάσκησης μουσικής μπορεί να συνεπάγονται δυσάρεστες, τεταμένες θέσεις. Οι αρχάριοι βιολιστές τείνουν να αισθάνονται δυσφορία στο σαγόνι και το λαιμό καθώς στρίβουν το λαιμό τους για να κρατήσουν τα όργανα στη θέση τους, ενώ οι ντράμερ κινδυνεύουν να τραυματιστούν στην πλάτη εάν έχουν κακή στάση.

Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε τη σωστή στάση για να αποφύγετε τραυματισμούς. Η σωστή στάση σας στα πρώτα στάδια της εκμάθησης μουσικής όχι μόνο θα σας κρατήσει χωρίς τραυματισμούς, αλλά θα σας βοηθήσει να μάθετε και να αποδώσετε καλύτερα.

Φροντίστε να μάθετε ποια είναι η σωστή στάση για το όργανό σας.

8. Αγκαλιάστε την τεχνολογία και μάθετε μουσική στο διαδίκτυο

Ως ενήλικας, έχετε την οικονομική ανεξαρτησία να αγοράσετε smartphone και tablet και τις συνοδευτικές εφαρμογές τους. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές σήμερα που μπορούν να βελτιώσουν την εκμάθηση μουσικής. Αντί να αγοράσετε έναν φυσικό μετρονόμο, γιατί να μην κατεβάσετε μια εφαρμογή δωρεάν;

Τέλος, γιατί να μην μάθετε μουσική στο διαδίκτυο; Η δέσμευση σε τακτικά μαθήματα με έναν δάσκαλο μπορεί να είναι δύσκολη, δεδομένου του ταραχώδους και απρόβλεπτου προγράμματος σας. Με τα διαδικτυακά μαθήματα, μπορείτε να κάνετε τη μάθησή σας από το σπίτι σας και να μάθετε ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος. Τα ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής στο διαδίκτυο τείνουν επίσης να είναι πιο οικονομικά!

Η εκμάθηση μουσικής ως ενήλικας δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Είναι ένα διασκεδαστικό και υγιές χόμπι. Εάν είστε έτοιμοι να αρχίσετε να μαθαίνετε μουσική, γιατί να μην ξεκινήσετε από το Tutors.gr βρίσκοντας τον κατάλληλο καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής;

Έχουμε καθηγητές για ιδιαίτερα μαθήματα μπουζούκι, πιάνου, κιθάρας, ντραμς και μουσικής θεωρίας.

Δείτε περισσότερα για ιδιαίτερα μαθήματα:

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Shares